top of page

Vackra vintervandringar


Jag skrev det här blogginlägget under Thanksgiving-helgen med julhelgen i tankarna. Två helger som vanligtvis är förknippade med mat, familj och vänner. För mig är det också förknippat med extra tid för längre dagsvandringar, något som är en perfekt motvikt till all den där extra maten…


Ut i naturen

Vi har ju alla våra olika anledningar för att ge oss ut i skogen. För vissa är det en ren motionsform, man ska helst springa hela rundan! Men även om man ”bara” går så ger backarna som de flesta vandringsleder här i Bay Area bjuder, en extra utmaning jämfört med att gå runt kvarteren hemma (nja, ni i San Francisco och Los Altos Hills kanske inte håller med). Eller varför inte njuta av vandringslederna i hisnande fart som en SWEA som jag mötte lite oväntat på en av vandringarna när hon kom nedfarande på sin mountainbike? Jag vill inte tänka på mjölksyran hon måste ha känt för att komma upp på berget först innan hon fick njuta av farten på nedvägen! Andra bryr sig inte om längden på vandringen så länge man kommer ut i naturen och lugnet där, eller så handlar det om djur och då kanske framför allt fågelskådning. Underbart och stärkande är det oavsett!


Vandringstips i East Bay och South Bay

Jag har valt tre olika områden för det här blogginlägget, ett i East Bay och två i South Bay. I East Bay så finns ett naturområde som heter Anthony Chabot Regional Park, där man hittar Lake Chabot, en damm där det finns båtuthyrning och en servering, även om serveringen är lite begränsad så här under Covid-tid. Parkeringen är som vid de flesta andra parkerna inte alls tillräckligt stor, men man kan lätt hitta parkering utmed Fairmont Dr eller Carlton Ave.


Lake Chabot, Anthony Chabot Regional Park, East Bay


Lake Chabot

Börja vandringen runt sjön vid marinan som ligger vid Fairmont Dr. parkeringen. Mitt förslag är att gå mot vänster när ni kommer till sjön och följer West Shore Trail. Efter 1.75 miles längs dammen så kommer ni till en bro. Efter bron fortsätter ni åt höger nära vattnet på Bass Cove Trail. Om vandringen har känts lite för mycket som en stadspromenad till denna punkt så kommer den känslan att börja försvinna nu. Fortsätt på Bass Cove Trail tills ni kommer till Columbine Trail (det finns ett vägskäl innan där Goldenrod Trail startar, men ta inte den om ni inte vill ha en extra mile på er vandring).


När ni kommer in på Columbine Trail så börjar stigningen. Jämfört med många andra vandringar så är det inte särskilt högt ni ska och backarna är ganska snälla. Väl uppe så är det en härlig utsikt över sjön. Här är det också dags för att titta efter ett vägskäl och ta till höger mot sjön på Honker Bay Trail för att strax efteråt gå nedför backen så att ni kommer till sjönivå igen. Fortsätt tills ni kommer till slutet av sjön och ta till höger på Live Oak Trail som snabbt blir East Shore Trail (undvik att ta av på Cameron Loop Trail). East Shore trail är igen mer av en väg än en vandringstig och den leder er tillbaka till där vandringen började vid marinan. Och om ni inte tog med er kaffetermosen så är förhoppningsvis kafét öppet, men om ni är som jag så litade ni inte på det utan har er egen termos med er.


Bra vintervandring i South Bay

Den andra vandringen för det här blogginlägget går av stapeln i South Bay, vid Lexington Reservoir County Park och Sierra Azul Preserve som är del av Midpeninsula Regional Open Space. Vandringen kan antingen göras som en runda vilket blir 6 miles eller som en 8 (två rundor efter varandra) och blir då 12 miles. Den är en perfekt vintervandring eftersom det endast är 3 mile som går genom skog och ger skugga, det behöver inte vara särskilt varmt i luften för att den här vandringen ska bli ganska olidlig. Sedan så är det ordentliga grusvägar vilket gör att man kan gå även om det har regnat en del utan att oroa sig för att stigen har sköljts bort eller man får ett komplementärt lerbad.

Vad jag älskar med den här vandringen (om man kör båda rundorna) är hur högt upp man kommer och den underbara utsikten och tystnaden man får uppleva. Ska dock sägas att om ni kör den längre vandringen så gör ni er mer än välförtjänta av många extra skinksmörgåsar! Det här är en rejäl utmaning med en total höjdskillnad på 3000 feet! Jag har vandrat den andra rundan både medurs och moturs och det finns en klar fördel med att vandra den medurs. Vissa backar är väldigt branta och behöva ta dem som nedförsbacker gör det väldigt svårt att inte halka och sätta sig på baken så går man moturs går det långsammare och man blir mer fokuserad på att inte ramla än på att njuta av utsikt och natur.Parkera vid Douglas B. Miller Memorial Point

Den kortare vandringen på 6 miles kan ni göra på 2,5 timmar, men den längre behöver ni 6–7 timmar för beroende på hur långa lunch- och kaffepauser ni tar. Jag rekommenderar att ni parkerar på parkeringsplatsen vid Douglas B. Miller Memorial Point. Den ligger strax efter Los Gatos Rowing Club om ni kommer på Alma Bridge Rd från Highway 17. Det kan vara svårt att hitta parkering längs Alma Bridge Rd och det finns toalett vid Memorial Point. Vandringsleden börjar några hundra meter tillbaka den vägen ni kom, så gå tillbaka och precis efter ni har passerat Los Gatos Rowing Club så ser ni leden på er högra sida.Den leden ni ska ta heter Priest Rock Trail. Om ni bara ska gå den kortare 6 miles rundan så går ni bara till första vägskälet där Limekiln Trail korsar. Sväng av till vänster och ta Limekiln Trail ända ned till Alma Bridge Rd och sväng till vänster och fortsätt tillbaka till parkeringen.

Vägskälet Limekiln Trail och Priest Rock Trail. Från vänster till höger: Maria Mårtensson, Cecilia Gyllenram och Linda Newman Andersson.

I somras när Linda och jag gjorde den här vandringen träffade vi på några trevliga brandmän som poserade för oss och var noga med att påpeka att de praktiserade social distans.

Foto: Linda Newman Andersson


Vill ni gå den längre rundan så fortsätter ni på Priest Rock Trail hela de 4 miles som den leden är. Mot slutet av denna led så kommer det några ordentliga backar. Vid 4 miles så kommer ni till en vägkorsning där Kennedy Trail kommer upp från vänster. Sväng höger in på Kennedy Trail och fortsätt i 1,5 miles. Den här delen av vandringen sker uppe på bergskammen så det är ett mer rullande landskap med snällare backar. Här får ni utsikt mer åt Mt Umunhum och södra San Jose-hållet, och med en höjd på runt 2600 feet så är utsikten underbar! Efter 1,5 miles på Kennedy trail så kommer ni fram till en trevägskorsning där Woods Trail fortsätter mot söder och Limekiln Trail fortsätter mer mot norr. Ta Limekiln Trail och fortsätt den tillbaka hela vägen till Alma Bridge Rd. Denna led är 5 miles lång och ni kommer att korsa Priest Rock Trail som ni gick upp på. När ni kommer till Ama Bridge Rd. ta till vänster och fortsätt tillbaka till parkeringen och ge er själva en stor klapp på axeln!


Familjeäventyr i South Bay

Det finns en County Park i South Bay som heter Almaden Quicksilver County Park. Det är ett stort område med 37 miles av vandringsleder, de flesta är grusvägar vilket gör det lätt att hålla avstånd när man möter någon. Jag provgick den drygt 5 miles långa vandringen som går genom det historiska gruvområdet och gruvbyarna tillsammans med Erik Karlsson (han tillhör vår kära Helene Karlsson som också var med) för att få en 9-årings perspektiv. Det tog oss nästan 3 1/2 timmar, men utflykten fick klart godkänt av både stora och små.

Den börjar med en 1,2 miles lång uppförsbacke, men när man väl har klarat av den så är resten av vägen mycket mer överkomlig. Det kan också vara bra att planera för ett fika/mellis-uppehåll vid English Camp vilket ligger precis i slutet av backen så de med lite kortare ben har något att se fram emot. Om ni följer länken här nedan så kommer ni till parkens hemsida och längst ned på sidan så är det en länk till den allmänna kartan över hela parken och en länk till kartan och guiden till den historiska vandringen. Det finns också en del informationstavlor längs vandringsleden med foton och text.


https://www.sccgov.org/sites/parks/parkfinder/Pages/AlmadenPark.aspx


Hoppas några av er fick nytta av bloggtexten jag skrev om vandringen inne i San Francisco som publicerades i november. I så fall lägg gärna ut bilder på SWEA San Franciscos Facebook sida. Detsamma gäller för de här tre vandringarna, alltid kul att få se bilder från vandringslederna!


Gott Nytt År!


Text och Bild: Lena Axelsson
151 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


Britta Derington
Britta Derington
Dec 26, 2020

Tack för den utförliga beskrivningen av de olika vandringarna. Så bra att veta hur och var man ska gå.

Like
bottom of page