top of page

Vad gäller i dagsläget för resor mellan Sverige och USA?


Våren 2020 höll Tone Evensen från Skandia Travel Unlimited ett uppskattat Zoom-event om reseläget inför vår första sommar med coronapandemin. Nu har det gått ett helt år och vårens och sommarens resplaner känns om möjligt ännu mer osäkra än förra året. Vad gäller om jag är vaccinerad? Hur funkar det med testning? Vilka blir insläppta i Sverige respektive USA?


Många som undvek att åka till Sverige förra året längtar såklart extra mycket efter möjligheten att kunna resa i år. Därför bjöd SWEA San Francisco in till en ny Zoom-träff med reseexperten Tone för att vi skulle få uppdatera oss på läget i resevärlden. Drygt 20 nyfikna och Sverigelängtande Sweor var med på träffen i början på april. Många av frågorna gällde vaccinering, tester, vad som gäller för familjemedlemmar och vad man gör om det svenska passet har gått ut. Alla Sweor i San Francisco fick också via mejl en sammanfattning av informationen som togs upp på eventet – för dig som lusläst mejlet får du i det här inlägget lite repetition och även lite nya tips.


”Det enda som är konstant är förändring” är ett klassiskt citat som passar för situationen. Restriktioner och regler gällande resor ändras hela tiden, så det gäller att hålla sig uppdaterad på den senaste informationen. Det är inte alls säkert att reglerna som gäller idag kommer att gälla i sommar. Enligt Tone sker det ofta större förändringar kring månadsskiften, men regler kan lika gärna ändras mitt i månaden. Det är också viktigt att du uppger dina korrekta kontaktuppgifter till flygbolagen så att de kan kontakta dig med viktig information och förändringar.


Just nu (23 april) finns Sverige med bland de många länder som det amerikanska utrikesdepartementet avråder från resor till. Sverige är i kategorin ”do not travel”, den högsta nivån. Även CDC (Centers for Disease Control and Prevention) har också placerat Sverige i den högsta nivån (tillsammans med 80% av alla länder i världen) och anser att man ska undvika alla resor till Sverige just nu. Se till att kontrollera det aktuella läget innan du reser. Den senaste informationen hittar du på travel.state.gov.


Inreseregler i Sverige och USA

Under zoom-mötet i början av april berättade Tone att alla amerikanska medborgare och de med green card kommer tillbaka till USA utan problem, men det krävs ett negativt covid-19-test vid inresan. Det finns i dagsläget inget slutdatum för nuvarande inreseförbud till USA som gäller för alla som befunnit sig i Schengen-området någon gång under de senaste 14 dagarna och som INTE är amerikansk medborgare eller green card-innehavare. Här kan du läsa mer om från vilka länder inreseförbudet gäller och vilka undantag som finns: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/from-other-countries.html


I Sverige blir alla svenska medborgare samt deras partner och barn insläppta. Men det krävs ett negativt covid-19-test för alla som inte är svenska medborgare. Här kan du läsa mer om Sveriges inreseregler: www.regeringen.se/artiklar/2020/04/fragor-och-svar-om-inreseforbud-till-sverige


8 april bjöd SWEA San Francisco in till Zoom-träff med reseexperten Tone. Drygt 20 nyfikna och Sverigelängtande Sweor lyssnade och ställde frågor.


Covidtester

Även om Sverige inte kräver negativt covid-19-test vid inresa för svenska medborgare, blir det ofta ett krav när du mellanlandar i ett annat land. Testet får vara max 48 timmar gammalt vid ankomst. Ett tips är därför att boka tid för testning på förmiddagen samma dag som avresan om du ska resa på eftermiddagen och så sent som möjligt dagen före om du har ett morgonflyg. Det finns möjlighet att göra testet på SFO i den internationella terminalen: flysfo.com/covid-19-testing. Ett billigare alternativ är: covidclinic.org/sfo. Det ligger nära flygfältet och kräver tidsbokning.


USA kräver ett negativt covid-19-test för alla som reser in i landet (även för medborgare). Testet kan göras tidigast 3 dagar innan avresan och går att köpa på apotek i Sverige. Om du säger att det ska gälla för inresa i USA vet personalen ofta vilket slags test du behöver. Här finns mer information om kravet från CDC: www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/testing-international-air-travelers.html


Jessica Robson, en av SWEA San Franciscos styrelsemedlemmar, kom just hem från en månadslång vistelse i Sverige och berättar hur viktigt det är att hålla sig uppdaterad om vilka regler som gäller för covid-test just då när man reser: ”Det blev faktiskt jättekrångligt på vägen hem. Vi hade gjort test, men SAS accepterade inte det för det var inget passnummer på testet, bara namn och födelsedatum. Det står ingenting på krisinformation.se eller polisen.se om att det måste stå passnummer på. Vi fick springa till Sky City och göra en snabbtest och missade nästan flyget, det blev jättestressigt! Men nu vet vi att det finns en expresstest klinik på 13:e våningen av Clarion Hotel Arlanda, så åk till flygplatsen några timmar tidigare och ta testen på plats, det är nog bästa sättet. Jag tror att man kan boka tid där också. Det var inte billigt, det kostade 900 kr. Men det funkade och vi kom med planet hem”, berättar Jessica.


Vad gäller för vaccinerade?

I dagsläget är det ingen skillnad för vaccinerade och ovaccinerade. Samma regler gäller för alla och även vaccinerade måste visa upp ett negativt test vid avresan. Men det pratas mycket om vaccinpass och förhoppningsvis kommer det mer information nästa månad.


Info om flygbolag

Tone berättade att Lufthansa är det flygbolag som fungerar bäst just nu. De har få inställda flyg och är bra på att uppdatera sina resenärer. Zoom-gruppen konstaterade med glimten i ögat att det troligtvis beror på det tyska intresset för ordning och reda. Tone tipsar även om att Lufthansa har ovanligt låga priser för businessklass just nu! Men även SAS och KLM fungerar. Flyg med SAS till Köpenhamn blir lite krångligare eftersom Danmark har hårdare krav på covid-19-testerna än övriga Skandinavien. Vid mellanlandning

på CPH krävs (för närvarande 23 april) att testet är högst 24 timmar gammalt, både när man kommer från USA och när man kommer från Sverige till CPH.


På flygplanet

Alla flygbolag har munskyddskrav och vissa har högre krav på vilken typ av munskydd som får användas. Bandanas och tygmasker är inte alltid tillåtna. Kolla med ditt flygbolag vad som gäller!

En sak som kan vara bra att veta är att matserveringen på planen är tillbaka och man får riktiga måltider när man flyger över Atlanten. Utbud och servicenivå på serveringen ombord kan dock skilja sig från vad du är van vid. Även här gäller det att kolla med ditt flygbolag om du vill veta exakt vad som gäller.

Det finns inga blockade sittplatser på planen. Om det blir fullbokat så fylls alla säten. Hittills har det däremot varit väldigt få personer på varje plan och många lediga platser.


Men än så länge verkar det rätt tomt på flygen, Jessica Robson berättar: ”Jag släppte faktiskt av min mamma, som liksom jag har både svenskt och amerikanskt pass, på SFO imorse (19 april) hon åker tillbaka till Sverige igen och det var bara 25 bokade på flighten till CPH idag! Så det är gott om plats och man kan sprida ut sig. Kom ihåg att för att åka genom Danmark så måste ett Covid-19 test ha tagits under 24 timmar innan flyget går. Vi brukar göra rapid test hos Dignity Health Urgent Care i Redwood City. Man kan boka där några dagar i förväg, och det är gratis!” tipsar Jessica.


Ombokningar och återbetalning

De flesta flygbolagen erbjuder idag fri ombokning på grund av omständigheterna. Om de nya biljetterna bli dyrare så betalar kunden mellanskillnaden, men man slipper ändringsavgiften som oftast ligger på drygt $300. Det krävs i vissa fall att man avbokar biljetten minst tre dagar före avresan. Den nya biljetten kan sen användas i ett år från inköpsdatum. Återbetalning får man endast om det är flygbolaget som ställer in flyget.


Utgångna svenska pass

Om ditt svenska pass har gått ut är det mest stressfria alternativet att skaffa ett provisoriskt pass genom konsulatet i San Francisco: www.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/USA-San-Francisco/kontakt. Och sedan kan du förnya passet i Sverige.


Glöm nu inte att uppdatera dig om aktuella regler både innan du bokar din resa och innan det är dags för avresa. Sen får vi bara hoppas att vaccineringen går framåt och att smittspridningen minskar innan sommaren så att vi på ett tryggt sätt kan träffa nära och kära i Sverige!

Om du har frågor eller vill ha hjälp att boka din resa kan du kontakta Tone på: tone@scandiatravelsfo.com


Text & zoombild: Pernilla Jansdotter

Flygplansbild: SAS pressbilder923 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page