Vad gör man med hunden på semestern?

Nu till sommaren kanske några nyblivna hundägare kliar sig i huvudet och undrar vad de ska göra med hunden under semestern. Precis som med barnvakter så kan det i början vara svårare att hitta en lösning när man bor utomlands och inte har släkten här, som ju ofta annars brukar få ställa upp! Många gånger kan dock familjens lurviga medlemmar få följa med, både på ”roadtripen” och flygresan inom USA, men även på långflyget till Sverige. Jag har pratat med några hundägande Sweor här delar med sig av sina tips och erfarenheter om flyg, hotell, bilresor och andra alternativ för hunden på semestern. Och när lille Fido inte kan följa med finns det också bra alternativ på hemmaplan såsom olika hundhotell, privata hundpassare och framförallt vänner och bekanta som kan ta hand om hunden när ägarna åker bort.
Vovve på road trip
Låt oss börja med det som nog är det lättaste alternativet, en roadtrip med hyrd stuga då hunden lätt kan följa med. Under spring break 2021 hade jag själv med mig min hund på semestern för första gången. Vi hyrde ett AirBnB i Palm Springs och min lille RatTerrier-mix Andy fick följa med. Det var mysigt att ha honom där och bilresan ner gick jättebra. Men han är lite nervös av sig och tyckte inte alls om att följa med till restaurangernas uteserveringar och i slutändan fick han mest stanna ”hemma” i det hyrda huset och mådde sen mycket bättre när vi väl kom hem.
Linda Newman Andersson däremot har en Jack Russel Terrier som älskar att resa och att bo på hotell. ”Det går vanligtvis bra! Chloe älskar att bo på hotell. Jag brukar använda TripAdvisor och klicka på "pet friendly" under filterfliken för att hitta hundvänliga hotell. När jag skickar beställning skriver jag i kommentaren att jag har en hund med mig. Tänk på att hotellet ibland bara har ett visst antal rum avsedda för hundar. Jag ringer eller mailar sen oftast hotellet för att bekräfta att de har fått min beställning och att de ser att jag har en hund med mig.” berättar Linda. ” Kom också ihåg att hänga ut skylten ”do not disturb” om du lämnar hunden ensam på hotellrummet så att städerskan inte kommer in och skrämmer både din hund och sig själv! På grund av detta finns det några hotell som förbjuder ensamma hundar i rummet. Mitt råd är att om man får lämna hunden att ta med en resebur som du låser in hunden i om du måste lämna den på hotellrummet, då är hunden lugn och sover mest. Men naturligtvis borde du inte lämna hunden ensam under långa perioder och det roliga med att ha hunden med dig är ju att den kan följa med dig på ditt äventyr!” säger Linda och avslutar med ” Hela sommaren kör vi vanligtvis road trips med Chloe. Om vi kör en längre sträcka börjar hon bli orolig och hoppar runt i bilen nästan som om hon säger "är vi framme vid hotellet snart?" När vi väl kommer fram kan vi knappt hålla henne i bilen. Äntligen framme i vårt rum hoppar hon från säng till säng, försöker titta ut genom fönstren och kontrollerar alla hörn. Slutligen ligger hon som en drottning mitt i sängen.”
Lindas Jack Russel Terrier Chloe älskar att följa med på äventyr och bo på hotell.
Säker bilresa När det gäller själva bilresan så är det ju viktigt att hunden sitter säkert i bilen. Större hundar bör sitta i bur. För mindre hundar räcker det ofta med en sele (saftey harness) som kan fästas i bilens säkerhetsbältesfunktion. Det finns ”booster seats” för små hundar som gör att de kan titta ut genom fönstret samtidigt som de med hjälp av säkerhetsbälte sitter säkert. Allt detta finns att köpa i de flesta djuraffärer och online. Min hund sitter alltid i bilens baksäte tillsammans med barnen. Det fungerar väldigt bra och alla tre där bak i bilen tycker det är mysigt, förutom den gången hunden kräktes för han blev åksjuk. Efter att ha pratat med veterinären ger vi honom nu en ¼ Dramaminetablett (samma som man ger åk – eller sjösjuka människor). Prata med din veterinär om vad som passar din hund bäst så du ger korrekt dos.
Att flyga med hund
Camilla Podowski har flugit inrikes med hund här i USA ett antal gånger och berättar att det är både lätt och smidigt att boka resor med hundarna. ”Vi har bokat dem direkt via nätet när vi bokat våra vanliga biljetter och vi har haft dem som "handbagage". Det enda kruxet har varit att man måste vara en vuxen per hund, men vi åker nästan alltid gemensamt så det har löst sig bra. I början när vi flög behövde vi visa upp ett intyg från en veterinär (tror det var för rabies och ett allmänt bevis för att hunden är frisk nog att flyga)”, berättar Camilla. ”Men de senaste 5 åren eller så har vi inte behövt visa det, men det är nog ändå bra att ha ett sånt bevis i bakfickan.”
Hundar som ska flyga med inne i kabinen måste vara i så kallade ”dog carriers” som är som en liten väska med nät. Är hunden inte van att vara i bur eller väska är det bäst att börja träna detta i god tid, helst redan när hunden är valp.
Camilla berättar att deras hundar inte brukar vara speciellt glada över detta arrangemang och därför väljer de ofta nattflyg med sena avgångar eftersom alla då sover - inklusive hundarna. Det är också bra om hundarna får en lång uttröttande promenad innan, även om det nog kan vara lite svårt att hinna med mitt i resestressen. ”En gång provade vi att ge våra hundar hund-benadryl för att få dem att sova på flyget”, berättar Camilla ”men det blev liksom motsatt effekt och det var inte helt kul då hundarna istället krafsande jättemycket på nätet och ville ut hela tiden!"
Camillas små hundar flyger säkert i sina "carry on bags".
På flygplatsen När man är inne på flygplatsen så ska hundarna inte gå i koppel utan vara i väskan tills man når sin slutdestination och har kommit utanför flygplatsdörrarna. Men Camilla berättar att det de senaste åren har det varit mer och mer hundar som gått i koppel på flygplatsen. Eventuellt beror det på att det de senaste åren blivit mer vanligt med "emotional support animals" och att de möjligen får gå i koppel. ”Personligen blir jag lite irriterad - inte bara för jag är svensk och regelmänniska - men framförallt för att mina hundar (i sina väskor) blir skälliga när de ser andra hundar som går i koppel” säger Camilla. ”Det är enklare när alla hundar är i hundväskor då jag som hundägare kan scanna av andra hundväskor och helt enkelt flytta min hunds väska så den inte ser ut åt det hållet den andra hunden är. Vi har dock ibland (under långa mellanlandningar) försökt hitta ett lugnt hörn och plockat ut hundarna för lite luft, men det är INTE lätt att få in dem i väskorna igen. Det finns "relief areas" där hundarna kan kissa och bajsa på många flygplatser, men det är inte alltid lätta att hitta till dem och ibland kan de vara i en annan terminal. Så det kan vara smart att skära gärna ner på mängden mat och vatten hundarna får dygnet innan resan så de slipper bli nödiga så ofta.
Incheckning måste göras manuellt, alltså vid en disk på flygplatsen. Där väger de väskan med hunden eftersom det finns viktbegränsning på hur mycket hund och väska får väga tillsammans om de ska gå som handbagage. Det brukar röra sig om 15 punds ca 7 kg, men kontrollera med ditt flygbolag när du bokar biljetten. TSA security är desto mer besvärligt berättar Camilla. ” Ett tips till er alla andra är att aldrig stå bakom en familj som är på väg till jul i ett kallare klimat och har vinterkläder, vinterskor, minst fyra datorer, iPads, telefoner, Apple watches, nycklar och allt annat som ska upp på bandet och som när de (läs familjen Podowski) ÄNTLIGEN är klara - då tar de fram hundarna ur väskorna!” skrattar Camilla, ”Hundväskorna åker genom scannern, men hundarna måste bäras genom metalldetektorn, och sedan måste våra händer "scannas av". De drar en tyg/papperslapp över händerna och stoppar sen lappen i en "detection machine" för att kolla efter spår av något (sprängmedel tror jag?). När scannern är klar, då är det bara att vända sig om och försöka lasta av "berget" av jackor, skor, datorer och allt annat ASAP och försöka få ned hundarna i väskorna igen. Som TUR är så är hundarna söta så de flesta tar till ett leende när de ser dem... ”
Under flygresan
En sak som jag själv alltid undrat över är hur flygbolagen hanterar kombinationen ”husdjur ombord och allergiker. Jag frågade Camilla om vad hon tänker om den frågan. ”Jag tror att flygbolagen har ett maxantal "Carry-on animals" och att det kanske är tillräckligt med luft som cirkulerar så att allergiker inte blir dåliga, och så ska ju hundarna vara inne i sin väska under hela resan”, säger Camilla. ”De senaste åren har jag dock sett mer och mer djur, och fler och fler som har de utanför väskan”, berättar Camilla vidare. ”På en flygresa gick jag förbi en tjej som hade en stor husky sittande mellan sina ben som emotional support animal, men de flesta flygbolag har börjat skärpa sina regler (läs mer här) så det kommer nog inte gå i fortsättningen” avslutar Camilla.
Hund på långflyg
I höstas när bränderna härjade här i Kalifornien bestämde sig Pia Jacobsson för att åka till Sverige och ta med sig sin Alaskan Malamute, Valkyrie. Eftersom det rör sig om en riktigt stor hund fick Valkyrie inte resa i kabinen såsom Camillas hundar kunnat göra. ”Så fort du har bokat din biljett kontaktar du flygbolaget för att boka in hunden”, säger Pia. ”De vill veta hur stor buren är och hur mycket bur och hund väger tillsammans. Kontrollera flygbolagets hemsida för att se vilka regler som gäller för dem. Kostnaden varierar också men med SAS betalade vi 200 dollar/väg. Detta betalas vid incheckningen.”
Checka in hunden
Pia fortsätter med att berätta hur de med alla papper klara, tre väskor och en stor hundbur på avresedagen åkte till SFO för att checka in. ”Vi hade tur, jag fick checka in mina väskor och lämna buren vid disken för att komma tillbaka så sent som möjligt för att checka in Valkyrie. Det var ju nästan inga som reste så jag tror det var därför (på Arlanda var jag tvungen att checka in henne på en gång). Vi åkte till Coyote point recreation area lite söder om SFO för en härlig promenad. Kan varmt rekommenderas!”
”När vi efter promenaden kom tillbaka till SFO fick Valkyrie hoppa in i buren och vi körde bort henne på vagn till specialbagage. I buren hade hon en av mina använda tröjor för att ge lite trygghet och vatten i en vattenskål som inte skvimpar. Hon fick också en bullystick för att ha något att tugga på”, berättar Pia. ”Beroende på när på dygnet man flyger har jag valt att inte ge ett eller två mål mat men det beror lite på hur hunden äter och bajsar. Jag vill att de ska ha bajsat så nära inpå resan som möjligt och detta har fungerat bra för oss. Ett par dagar innan avresa började jag ge henne Zylkene som är lite lugnande. Diskutera med din veterinär vad som passar din hund.”
Även om hunden är i tryggt förvar så är det klart att man som hundägare oroar sig för sitt husdjur under resan. Pias resa till Sverige var som nämnts tidigare mitt i Covidtider och vid mellanlandningen i Köpenhamn hade hon planerat att göra ett Covid-test. ”Mina tankar var på Valkyrie, så jag glömde jag helt bort att göra testet. Jag stod och tittade på hur de lastade om henne på flyget till Stockholm istället” berättar Pia. ”På Arlanda hämtade jag ut henne på specialbagage och gick till tullen så de kunde läsa av hennes mikrochip och kontrollera alla papper.”

Pia och hennes stora Alaskan Malamute, Valkyrie.
Över landsgränserna För att hunden ska få komma in i Sverige krävs i princip att hunden har ett mikroship, rabiesvaccination och reseintyg. Det är viktigt att hunden är mikroshippad innan den får sin rabiesvaccination och att den är färdigvaccinerad senast 21 dagar innan avresa. Reseintyget (international health certificate) måste fyllas i och stämplas av en godkänd veterinär. Kostnaden för detta kan variera rätt mycket så det är värt att ringa runt. ”För oss var det ett sistaminutenbeslut att resa så jag fick betala 250 dollar denna gång och då var inte själva besöket inräknat!” berättar Pia. Efter besöket ska dessutom intyget auktoriseras av USDA APHIS (Animal and Plant Health Inspection Service) för en kostnad på 38 dollar. ”Eftersom vi var sent ute blev det även en Fedexkostnad på 34 dollar för oss”, fortsätter Pia. Vissa veterinärer kan numera skicka intyget elektroniskt till APHIS som sedan stämplar det och skickar det till dig. Innan Covid bokade man bara tid på APHIS kontor och åkte dit och fick sin stämpel. Detta ska göras tidigast 10 dagar innan resa. Från det Svenska Jordbruksverket kräver man också att du fyller i en djurägareförsäkring med chipnummer och numret på hälsointyget. Det dokumentet hittar du på jordbruksverket.se
”Vi hade härliga månader i Sverige och fixade även ett EU-pass till henne så nu behöver hon inte göra hälsodeklarationen om det blir någon mer resa”, avslutar Pia och tillägger att hennes hund klarade resorna relativt bra. ”Men hon hade ylat en hel del på vägen tillbaka fick jag höra av kabinpersonalen när vi närmade oss SFO. Alla hundar är olika men jag skulle nog inte ta med mig henne igen om det är en kortare vistelse än en månad.” Pia berättar också att hon hört om hundägare som har haft svårt att få in sin hund i USA igen. "På sociala medier har jag läst om endel bekymmer med införsel av hundar på SFO just nu. Så det är nog extra viktigt att ha alla papper i ordning", säger Pia. "Dubbelkolla med ditt flygbolag innan du tar med dig din hund på ett internationellt flyg!"
Hundhotell för ”dogborading”
Det är ju inte alltid som det passar att ta med sig sitt husdjur på semestern och det vanligaste är nog att lämna sin hund hemma hos en vän eller kanske betala någon att både hund- och husvakta. Det är kanske den mest stressfria lösningen, iallfall för hunden, och som extra bonus har man någon som kan vattna blommorna och ta in posten. Känner man ingen som kan hjälpa till så finns det ett antal alternativ. Först och främst rekommenderar jag att du slänger ut en fråga i ditt kontaktnät, kanske hittar du någon i SWEAs Facebookgrupp som kan hjälpa till eller som känner någon arbetssökande ungdom? Eller kanske kan du via Nextdoor eller liknande grupper hitta någon i ditt bostadsområde som gärna byter hundvaktartjänster?
Googlar du ”dogboarding” dyker ett antal verksamheter upp såsom Pooch hotell och andra ”Doggie day care and boarding” ställen upp. Dessa är ofta proffsiga men kanske opersonliga och dyra. Det finns också en hemsida/app speciellt för oss hundägare som heter Rover. Det är lite som AirBnB för hundar och där kan du hitta olika hundvaktare och hundhotell. En av dessa hundhotell drivs av Swean Erika Badal.

Erikas hundhotell
Erika Badal lärde sig att ta hand om djur och bland annat trimma hundar redan som 10-årning då hon och hennes storasyster jobbade på hundkennlar för att spara pengar till ridläger. Nu driver hon ett populärt hundhotell tillsammans med sin strävhåriga Foxterrier, Jazzmin. ”Jazzmin blev min räddning när Husse förlorade sin kamp emot skelettcancer hösten 2012”, berättar Erika. ”Då slickade hon bort många tårar och höll mig sällskap när livet var som svårast. Jag var tvungen att tredubbla min inkomst för att kunna bo kvar i vårt hem”, berättar Erika. ”Det var då som idén att starta ett hundhotell väcktes. Det passar mig perfekt eftersom jag jobbar hemifrån med Fitness och Massage. Jag tryckte upp visitkort som jag satte upp på anslagstavlor vid hundparker etc. Jag skrev även upp mig på www.Rover.com och döpte mitt hotell till Jazzmins Garden."
Hos Erika får hundarna leva fritt precis som hemma och t o m sova i Erikas säng om de vill.
Hur fungerar det då på ett hundhotell som drivs i någons hem? Frågar jag Erika. ”Mina hundgäster kommer först på en "Meet & Greet". Där de måste godkännas av hunden Jazzmin. Mitt hotell är som ett "Home away from Home" dvs inga burar eller tråkiga cementerade rastplatser. Här får hundarna leva fritt precis som hemma och t o m sova i min säng om de vill. Jag har nu efter många år mest stamgäster som kommer flera gånger per år när deras familj är på semester”, berättar Erika. ”Valpar har jag lärt mig tar för mycket av min tid så bara vuxna hundar får komma till Jazzmins Garden. Alla mina fitnessklienter har vant sig vid att träna med hundar omkring sig. Jag skickar alltid foton till ägarna på deras pälsbarn när vi är ute och hajkar eller när de myser med mig på soffan”, säger Erika och avslutar med att berätta att Baxter, en Labradoodle som bor i hennes kvarter och som hon passar regelbundet har rymt hemifrån ett par gånger och sprungit hem till Erika. ”Då vet man att ens gäster trivs!”
Men katten då?
Avslutningsvis så har jag även pratat med en kattägande Swea. Katter är på ett sätt både lättare OCH svårare att lösa när man åker på semester. De kan sällan följa med, men klarar sig lättare ensamma (max 24h) så länge som någon ger dem mat och rensar kattsandlådan. Lena Axelsson berättar om hennes utmärkta arrangemang. ”Jag har en bekant i äldre tonåren som gärna flyttar in i min lägenhet och tar hand om katten när jag är borta. Win-win eftersom hen får komma bort från familjen och bo själv ett tag, och får 25 dollar per dag betalt dessutom! Katten ser hen knappt till eftersom hon håller sig undan. Jag säger alltid till mina kattvakter ”så länge som kattmaten du lägger upp försvinner och det dyker upp nytt kiss i kattsandlådan så vet du att katten lever!” berättar Lena. ”Katter är ju kända för deras olika personligheter och vissa är mer än välkomnande till att ha en gäst i sitt hem, redo att lägga sig i ett nytt knä medans de vardagliga husgästerna är på semester. Katter är vanedjur och blir stressade av nya omgivningar så att ha dem på en kennel är oftast mycket stressigt för dem.”, avslutar Lena.

Lenas katt håller sig undan när kattvakten är där.
Nog finns det många bra lösningar, och många olika husdjur! En kanin i bur kan nog kanske vara lätt att lämna över till en bekant några veckor. Men hur lätt är det att få någon att ta hand om ens orm, ödla eller andra djur i terrarier? Hur ofta måste fiskar matas och… ja, husdjursvalen och semesterlösningarna är många och skulle säkert kunna fylla flera blogginlägg någon gång i framtiden. Är du hundägare har du förhoppningsvis fått lite tips och idéer från denna text. Tack Linda, Camilla, Pia, Erika och Lena för era utförliga svar. Nu hoppas vi att alla ni som ”blev med Corona-valp” förra året vet vad ni ska göra med era pälsklingar i sommar!
Text: Cecilia Mases
Bilder: Linda Newman Andersson, Camilla Podowski, Cecilia Mases, Erika Badal, Lena Axelsson, Lisa Carlsson
Mer information:
https://www.aphis.usda.gov/aphis/pet-travel/by-country/eu/pettravel-sweden
APHIS https://www.aphis.usda.gov/aphis/home/