top of page

Valp i Corona-tiderVad gör man när världen präglas av negativa händelser i form av ett Corona-virus? Vi valde att skaffa en liten "Corona-valp" att lägga tid, fokus och kärlek på.


Bra läge att skaffa hund

I somras bestämde vi oss för att skaffa hund. Vår äldsta dotter har velat ha hund sen hon lärde sig prata - idag är hon 18 år. Varje födelsedag har hundvalp stått överst på hennes önskelista. Vi har alltid sagt att vi skaffar hund om hon fortfarande vill ha hund när hon börjar gymnasiet (då hon skulle kunna komma hem till hunden på lunchen). Planen var att vi skulle skaffa hund i Sverige för 2,5 år sedan, men lagom till äldsta dottern skulle börja gymnasiet så flyttade vi till Kalifornien. Vi tyckte hela familjen att det inte kunde vara bättre läge att skaffa hund, än nu. Hela familjen är hemma under hösten, kanske längre. Mitt jobb öppnar upp kontoren för sina anställda tidigast i juli, så jag kommer att var hemma ett bra tag till.


Seriös uppfödare

Vi har letat hund här i Kalifornien men den stora efterfrågan på hundvalpar gjorde att vi till slut fick leta i andra delstater. Vi har stött på flera oseriösa människor som påstått sig vara uppfödare, men där vi förstått att de inte har någon hund att sälja utan enbart haft ett foto och en filmsnutt på en hund och vill lura oss på pengar. Till slut hittade vi en seriös och fantastisk uppfödare i Ohio. På alla bilder vi fick av uppfödaren hade Daisy rosa rosett eller blomma, väldigt amerikanskt ;-).

I mitten på september fick vi så äntligen tillökning i familjen. Vi hämtade vår lilla Daisy på San Jose flygplats. Vi hade anlitat en ”hund-nanny” som uppfödaren använder, som flög hit med Daisy. När planet från Ohio hade landat fick vi vår lilla valp och alla papper på garantier och vaccinationer. Sedan åkte hund-nannyn tillbaka till Ohio med vändande flyg. Jag har några SWEA-kompisar som har köpt en ”Corona-valp” och anlitat hund-nanny och varit nöjda med det, så det kändes som en trygg och bra lösning. Vi var jättenöjda och så glada över att få hem vår nya lilla familjemedlem.Hon var så liten när vi fick henne, hon vägde knappt ett kg - ungefär lika mycket som burken med äpplemos som vi hade hemma.Hon är helt bedårande och vi är så förtjusta i henne hela familjen. Hon är en maltipoo (mamman är maltes och pappan pudel). Anledningen att det blev just den rasen är att den är allergi-vänlig, knappt fäller, lär vara lättlärd och social. En annan fördel är att hon inte kommer att bli så stor. Hon kommer att väga 3-4 kg som fullvuxen, vilket gör att vi kan ha henne hos oss på flyget när vi ska hem till Sverige.Jakten på en bra veterinär

Det var inte så lätt att få tag på veterinär till Daisy. Jag ringde runt till ett par olika men inga tog emot några nya kunder, pga Corona. På fjärde stället fick vi äntligen napp (en veterinärklinik som jag fått rekommenderad av en SWEA-kompis) och vi bokade in tid för hälsokontroll och vaccination. Precis som när vi går till tandläkaren så kändes det som om veterinärkliniken ville ”sälja på” oss så mycket som möjligt första gången vi var där. Det fanns olika paket att välja mellan och så ingick det diverse olika vaccinationer och behandlingar. Vi avstod från dem lite större och dyrare paketen och nöjde oss med ”standard-paketet” där alla nödvändiga vaccinationer ingick. Vi fick inte lov att följa med in på kliniken utan vi fick sitta kvar i bilen och vänta. Veterinären ringde till oss två gånger och den andra personalen ytterligare två ggr, lite omständigt men bara att gilla läget under rådande omständigheter med Covid. Det var hektiskt ute på parkeringen, det är många som har ”blivit med vovve” senaste halvåret. ”Corona-valparna” blir ju lite som ett substitut för ens vanliga umgänge med vännerna på fritiden och kollegorna på jobbet. Daisy var lite tagen efter sin vaccination och verkade väldigt nöjd med att få komma in till oss i bilen igen.Jag har hört en hel del historier om vilka enorma summor man kan få betala för ex. en hundoperation om man inte har försäkring. Så valet att skaffa försäkring var inte speciellt svårt, desto klurigare var det att välja försäkringsbolag och vilken typ av försäkring man ville ha. Det finns en uppsjö med olika försäkringsbolag att välja mellan och med olika prisklasser beroende på vad man vill ska ingå i försäkringen.Heltäckningsmattor och hundar

Vi hyr ett townhouse som har väldigt mycket heltäckningsmattor i huset, inte helt optimalt när man skaffar hundvalp kan man lugnt konstatera. Det har skett en hel del små olyckor. Vi har hittat en jättebra spray som tar bort både lukten och fläcken på direkten (Stain & Odor Eliminator, från Rocco och Roxie, köpt på Amazon).


Daisy var måttligt road åt Trump och Biden under första presidentvals-debatten.


Första gången Daisy fick på sig sin sele och skulle gå ut i koppel så gick hon inte mer än två meter.... ha ha.... men det dröjde bara ett par veckor tills det var 2 km istället, till mattes stora glädje. När hon väl började kunna motionera så började hon också sova bättre på nätterna.Skillnader mellan Sverige och Kalifornien

Min man är uppvuxen med hund men jag har ingen erfarenhet av hundar sedan tidigare. En tydlig skillnad med att skaffa hund här jämfört med hemma i Sverige är som jag nämnde tidigare veterinärbesöken (känslan av att de vill sälja på hundägaren så mycket som möjligt).


En annan skillnad som jag märkt är att det är mycket vanligare att man kastrerar sin hund här, för att minska på antalet lösspringande hundar. Vissa uppfödare sätter även som krav att man måste kastrera sin hund, antar att de gör det för att de inte vill att det ska ske okontrollerad avel av ”okunniga amatörer”. Dessutom får man rabatt på registreringen av sin hund ifall den är kastrerad i en del "countys". Efter att man har gett sin hundvalp vaccination för rabies vid 4 månaders ålder så ska man registrera sin hund. Vi fick besked av Mountain View att vi skulle registrera vår hund via "Silicon Valley Animal Control Authority" https://www.svaca.com/services/animal-licensing


En tredje skillnad är att det känns mycket mer hundvänligt i Kalifornien. Jag upplever att man i mycket större utsträckning välkomnar hundar på restauranger, hotell och i affärer här.


Det är mycket jobb med en liten hundvalp, men hela familjen är så otroligt glada att vi skaffade vår lilla Daisy. Hon skänker oss så mycket glädje, speciellt i tider som dessa.

Text & Bild: Anna Axelsson


160 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page