top of page

Vi fick fira ljusets högtid Diwali



Det är inte för inte som november och december kallas ”The Holiday season” för det är just vad

det är, en hel säsong fylld av högtider! Ursprungligen syftar det nog främst på Thanksgiving-Jul-

Nyår. Men i vårt mångkulturella Kalifornien samlas flera andra kulturers högtider under samma

period, några av dem är Hanukkah, Kwanza och Diwali. Den judiska högtiden Hanukkah är i år 10 - 18 december, Kwanzaa firas 26 december till 1 januari och högtidlighåller afrikansk-amerikansk kultur. Diwali, som också kallas “ljusets högtid”, firas av hinduer, sikher och buddhister runt om i världen i fem dagar under samma period. Datumet flyttas varje år och i år firades Diwali i mitten av november. Denna härliga smältdegel av kulturer vi lever i ger oss en unik inblick i olika traditioner. Precis som vi inom SWEA vill sprida vår svenska kultur och dela med oss av våra jultraditioner, öppnar våra internationella vänner upp sin dörr för oss och delar med sig av sin kultur.


Vi fick en fin inbjudan av våra indiska grannar när de skulle fira Diwali i mitten på november. I inbjudan stod det att vi gärna fick klä oss i färgglada kläder. Ljusets högtid infaller i oktober – november varje år. I Indien är Diwali mycket populär, men firandet ser olika ut beroende på var i Indien man bor, högtiden motsvarar nyår i vissa delar av Indien.



Högtiden förknippas med kunskapens ljus och att det goda segrar över det onda, ljuset segrar över mörkret. Ordet Diwali är en förkortning av ordet ”deepaval” på sanskrit, som betyder "en rad av ljus".

Anledningen till att man firade högtiden från första början var att man firade guden Ramas hemkomst till Ayodhya efter att han vunnit kriget mot den onda demonen Ravana.


Diwali är en fest till gudinnan Lakshmis ära, lyckans och välståndets gudinna, och hustru till guden Vischnu som är skapelsens gud. Lakshmi avbildas ofta stående eller sittande på en lotusblomma. Det är också vanligt med fyrverkerier under Diwali, vilket ursprungligen var för att skrämma bort onda andar från husen.


Under Diwali kommer gudinnan Lakshmi och besöker människorna och bringar framgång och fred. För att välkomna gudinnan Lakshmi tänds små oljelampor, diyas. De placeras inne i huset och utomhus i trädgården. Tända ljus placeras även i floderna i Indien. Idag börjar stearinljus och glödlampor mer och mer att användas istället för oljelampor.


Våra indiska grannbarn målade skålar av bränd lera. Senare, när färgen torkat, tände de ljus och placerade i de färgglada skålarna. Barnen bytte även presenter och sötsaker med varandra.



För affärerna är Diwali en av höjdpunkterna under året. Det är en tid då människor köper en mängd sötsaker och nya kläder. Eftersom en del affärer fortfarande är stängda och våra grannar helst handlar online nu i Corona-tider, så hade några av våra grannar köpt nya kläder online på Amazon. Jag vet att man kan hitta det mesta på Amazon, men inte visste jag att man även kan få tag på indiska högtidskläder där ;-). Själv tog jag på mig den mest färgglada klänningen jag kunde hitta i min garderob - en kornblå klänning, inhandlad på Indiskan för flera år sedan.



Grannarna bjöd på typisk indisk mat, som kryddad böngryta, en saffransfärgad kryddad risblandning, olika såser m.m. Tyvärr var maten alldeles för stark för min känsliga mage, men jag kunde äta desto mer av alla sötsaker som de hade bakat.



Det var fantastiskt roligt att få möjlighet att vara med och fira denna högtid. På kvällen pyntade jag vår lilla balkong och gjorde den lite Diwali-inspirerad.


Vi har lovat att bjuda igen med svenskt luciafirande, även om det inte blir som det var tänkt från början! Istället för att samlas ute i parken så går vi runt och sjunger utanför deras trädgårdar. Det blir inte lätt att sjunga med munskydd, vi får nog ta hjälp av Adolf Fredriks musikklasser på Spotify ;-). Det gäller att anpassa sig och tänka utanför boxen i dessa tider. Vad lyckligt lottade vi är som har ett så rikt kulturliv runt omkring oss!



Text & Bild: Anna Axelsson



224 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page