top of page

Våffeldagen - ett säkert vårtecken!


(Det här inlägget är en återpublicering av ett inlägg från 2021)


När vi flyttade till Kalifornien så var våffeljärn en av de saker som jag febrilt letade efter i affärerna (andra saker var äggkoppar, smörknivar och en osthyvel). Jag är en riktig våffelälskare och ett våffeljärn stod högt upp på listan för mig! Jag körde runt till flera olika ställen, men kunde bara hitta våffeljärn för belgiska våfflor. Det slutade med att jag lyckades hitta ett ”svenskt” våffeljärn för amerikanskt eluttag på Amazon.



Firandet av Våffeldagen har en intressant och annorlunda bakgrund. Idag firas dagen oftast inte mer än att vi just äter våfflor, men var har Våffeldagen sitt ursprung? Vad är skillnaden på äggvåfflor och frasvåfflor? Vilken typ av våffla föredrar du?


Varför firar vi Våffeldagen?

Våffeldagen har sitt ursprung i Jungfru Marie bebådelsedag som är en kristen högtid och firas nio månader före julafton då Maria genom ärkeängeln Gabriel fick veta att hon var havande med Jesus. I kristna länder har dagen firats åtminstone sedan 600-talet. Den infaller den 25 mars, nio månader före juldagen då Jesus sägs ha fötts. Fram till 1953 var Marie bebådelsedag en röd dag i den svenska almanackan. När helgdagen det året avskaffades, flyttades det kyrkliga firandet av jungfru Marie bebådelsedag till den söndag som infaller mellan den 22 och 28 mars. Det icke kyrkliga firandet av Marie bebådelsedag ligger dock kvar den 25 mars.


Vårfrudagen är ett annat namn för Våffeldagen. I bondesamhället inledde Vårfrudagen en period med intensivt vårbruk och markerade övergången mellan vinter och vår. Namnet våffeldag kommer troligtvis från att vårfrudag uttalades felaktigt och blev till vafferdag, därifrån gick det i vissa dialekter över till vaffeldag och vaffla som är en äldre variant av ordet våffla - så var våffeldagen född.


Frasvåfflor och äggvåfflor

Äggvåfflor är klassiska våfflor med ägg i smeten som gör att våfflorna blir lite mer matiga och har sitt ursprung i bondesamhället. Den typiska äggvåfflan är absolut min favorit-våffla, som oftast blir lite segare i konsistensen än frasvåfflan. Sen tror jag att det anses lite ”finare” med frasvåfflor. Ofta när man går på konditori eller kafé och beställer våffla så är det en frasvåffla som serveras.



Vi har stuga på Bjärehalvön i Skåne och varje sommar blir det ett besök på Solbackens Café & Wåffelbruk i Båstad. Om du gillar våfflor och åker till Båstad så kan jag varmt rekommendera det här pittoreska stället. Deras våfflor är riktigt goda, även om det är frasvåfflor ;-)! Sedan har man en magisk utsikt över Laholmsbukten då våffelstugan ligger högt beläget. Borden är utplacerade längs gångar i trädgården på små "terrasser" med utsikt över havet! Här kan man njuta av en svensk och somrig atmosfär med blåbär, smultron och ängsblommor i trädgården. När våra flickor var små plockade de alltid smultron på strå här, jag har många fina sommarminnen från detta mysiga kafé på Hallandsåsens sluttning.



Recept på frasvåfflor

Vill du bjuda på en ”kafé-våffla”, så prova receptet nedan! Låt gärna smeten vila en stund innan första laggen gräddas.


Ingredienser, ca 12 st 125 g smör 2 1/2 dl vatten 3 1/2 dl vetemjöl 1/2 tsk bakpulver 2 dl vispgrädde


Tillagning 1. Smält smöret och låt det svalna. Rör samman vatten, vetemjöl och bakpulver till en jämn smet. Tillsätt smöret och grädden och blanda samman. Låt smeten stå och svälla ca 20 min. 2. Värm våffeljärnet och smörj med lite fett innan du gräddar första våfflan.


Tips! * Lägg våfflorna på galler efter hand som du gräddar, aldrig ovanpå varandra om de ska vara frasiga. * Du kan hålla våfflorna varma i ugnen i 100° Celsius tills de ska serveras.



Recept på äggvåfflor

Min farmor bjöd ofta mig på äggvåfflor när jag var liten. Som barn ville jag gärna ha glass till mina våfflor.


Ingredienser

150 gram smör 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 0,5 tsk salt 2 ägg 5 dl mjölk, 3%


Tillagning

  1. Gör våffelsmeten: smält smöret och sätt det åt sidan att svalna i rumstemperatur.

  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.

  3. Rör i mjölken, lite i taget.

  4. Värm ett våffeljärn.

  5. Rör i nästan allt smör (spara någon matsked i kastrullen att pensla våffeljärnet med) samt rör till en jämn våffelsmet.

  6. Rör i äggen. (Överkurs är att separera äggulor och vitor först. Vispa sedan vitorna till hårt skum. Vänd i äggulor och vispad äggvita).

  7. Pensla våffeljärnet första gången med lite av smöret från kastrullen du smält smöret. Pensla lite mindre andra gången och sedan brukar det inte behöva penslas mer.

  8. Grädda 3/4 dl - 1 dl smet i våffeljärnet och grädda våfflan några minuter (ca 3 minuter) tills den är guldbrun. Fortsätt grädda våfflor tills smeten är slut.

  9. Lägg upp på galler eller fat efterhand. Du kan såklart servera dem så fort de är klara också.


Tips för glutenfria våfflor: Ersätt vetemjölet i receptet med samma mängd glutenfritt mjöl. Jag rekommenderar Bob´s Red Mill Gluten Free 1 to 1 Baking Flour. Se till att pensla på rejält med smält smör mellan gräddningarna annars fastnar våfflorna lätt.



Tillbehör till våfflorna

Servera våfflorna med vispad grädde och sylt som ex. jordgubbssylt, blåbärssylt, drottningsylt eller hjortronsylt. Vissa föredrar glass eller vaniljyoghurt framför grädde. Andra alternativ om man tycker att sylt blir för sött är färska blåbär, hallon, jordgubbar, kiwi, banan, mango eller färsk ananas. En del gillar att ha nötter på som ex. valnötter, pekannötter, mandelspån eller chokladflarn och kokosflingor. Vill man ha en lite matigare våffla kan man äta våfflorna med sour creme, löjrom/romkorn, dill och rödlök. Vilken topping tycker du bäst om till dina våfflor?



Jag önskar alla en glad, god och smarrig Våffeldag!


Text och bilder: Anna Axelsson

Källor:


116 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page