top of page

Paddlande Sweor och SUP:ens historia


Stand Up Paddle boarding (SUP) har blivit alltmer populärt de senaste åren och är en av världens snabbast växande sporter. På svenska kallas det ibland även paddelsurfing eller ståpaddling. Brädan ser ut som en lite större surfbräda och man paddlar med en lång enbladig paddel. Det är en aktivitet som passar både nybörjare och erfarna paddlare eftersom det går att anpassa svårighetsgraden genom att paddla på olika slags vatten eller använda olika typer av paddelbrädor.


I början av september tog sig sju Sweor till Santa Cruz Harbor för en SUP-aktivitet tillsammans. För några var det allra första gången, medan andra hade paddlat en hel del tidigare. Efter en introduktion med vilka regler som gäller och genomgång av hur man använder paddeln för att ta sig framåt, svänga och bromsa var det dags att kliva på brädorna. Vi paddlade en runda i hamnen och var tillbaka en timme senare. En lagom tur för att hinna få in tekniken och kunna njuta av omgivningen och sällskapet.

Vi var flera som var lite nervösa för att ramla i vattnet. Instruktören lugnade med att de i princip aldrig har varit med om någon som ramlat. Och det visade sig att det skulle gå bra även den här gången. Vi alla klarade av att hålla oss på brädan under hela turen (inklusive avstigningen vid kajen)!


Är en äldre aktivitet än man kan tro

Att stå upp och paddla för att transportera sig över vatten är inget nytt påhitt för mänskligheten. Det har vi gjort sedan urminnes tider för att jaga, utforska, strida och som nöje. Den lite modernare varianten av SUP härstammar precis som vågsurfingen från Hawaii. I mitten av 1900-talet var det ett gäng surfingstruktörer vid Waikiki Beach som började ställa sig upp på surfbrädan med en paddel för att lättare kunna ta sig fram över vågorna. När de stod upp på brädan höll de sig torra och kunde därmed ha med sig en kamera för att fotografera sina elever. Länge var paddlandet starkt ihopkopplat med vågsurfingen och det dröjde flera decennier innan SUP fick sitt stora genombrott och började användas även i lugnare vatten.


Först i början av 2000-talet fick SUP sitt nuvarande namn och utvecklades till det vi känner igen i dag. Det började kommersialiseras på olika platser här i Kalifornien och har därefter spridit sig snabbt över hela världen. I augusti 2007 anordnades ”Ta-hoe Nalu” vid Kings Beach, Lake Tahoe. Det var världens första SUP-tävling och är ett årligt återkommande event än i dag. Numera ser man inte bara SUP-brädor vid havet utan vid alla typer av vatten.


Även i Sverige har intresset för SUP vuxit lavinartat de senaste åren. Uthyrare och försäljare i Sverige vittnar om att SUP-brädor sålde slut överallt under sommaren 2021 och att det nu hyrs ut fler SUP-brädor än kajaker.


I dag finns det många olika varianter av SUP. Plattvatten, racing, surfing, yoga och fiske är exempel på användningsområden som kräver olika typer av brädor. Det finns mjukare brädor i skumplast för nybörjare och hårdare brädor tillverkade i glasfiber eller karbon. Dessutom har det blivit populärt med uppblåsbara brädor eftersom de tar mindre plats och är lättare att förvara och transportera.

Bloggens redaktör Cecilia Mases berättar att de brukar använda uppblåsbara SUP-brädor när hennes familj är vid Lake Tahoe: Det har verkligen varit en ”game changer” för oss då vi kommer ut på sjön i stället för att trängas med folk på stranden. Oftast sitter jag faktiskt ner och paddlar måste jag erkänna. Eller ligger på den och solar! De är riktigt bra att bada ifrån också så det är som att ha med sig sin egen badbrygga!”.

Ja, man kan verkligen förstå att SUP har blivit så populärt eftersom det passar de allra flesta och finns i så många olika varianter. Jag rekommenderar varmt att testa på det om du inte redan har gjort det. Förhoppningsvis kommer SWEA att anordna fler SUP-tillfällen, så att ni som missade den här gången i Santa Cruz får en ny chans att hänga på!Text: Pernilla Jansdotter

Foto: Mariell Rahmani & Pernilla Jansdotter


Källor:

107 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page