top of page

Kaffe med Trädgårdsmästaren

Updated: Jun 15, 2020

Vi var en SWEA grupp som träffades och pratade trädgård förra veckan. Två Sweor från Santa Barbara och en från Vancouver deltog tillsammans med våra San Francisco Sweor. 

Vi pratade om jord, bladlöss (aphids), ekorrar, orchideer, tomater, och var man kan hitta information om detta. Alla bidrog med sina erfarenheter och ideér!

Jorden är det viktigaste vad man än odlar. Bra jord ger förstås fina plantor, men också mindre ohyra, och behöver mindre bevattning. Vår California jord är i de flesta områdena inte speciellt bra, t.ex i Marin har vi mest lera vilket inte dränerar speciellt väl.  Då kanske man tänker att man kan tillsätta sand som dränerar väldigt väl, men lera och sand bildar cement! Så det är viktigt att veta vad för slags jord man har och vad som är bäst att tillsätta. Att tillsätta kompost på hösten och sprida kompost (mulch) på för-sommaren är generella råd som kan mestadels följas. Kompost hjälper till med att behålla vattnet i jorden och hindrar ogräs. Kompost bryts ner så småningom och bidrar till jordens struktur.

Bladlöss (Aphids) kan bli bortspolade med ett spraymunstycke på vattenslangen. Så stark stråle som möjligt utan att förstöra plantan. Nyckelpigor äter löss. Trädgårdshanlarna/ The Nurseries säljer dem i påsar, man kan säkert beställa online också. De är törstiga efter varit fångade, så innan man släpper dem kan man spraya sina bladlöss-infesterade plantor med vatten och då stannar nyckelpigorna där, där de har mat och vatten. Ett annat tips mot bladlöss är detta recept jag såg: blanda 5 Matskedar hand-diskmedel med 1 gallon av vatten och spraya med. Om detta inte hjälper kan man spraya med neem oil, en naturlig olja som kväver lössen och många andra insekter.

Ekorrar är en svår pest att bli av med. Bästa är nog en hund som håller koll på dem. Cayennepeppar var ett råd jag hade sett, men Ia, avrådde klokt nog, från det eftersom de och andra djur kan få det i sina ögon och så river de ut ögonen med klorna när de försöker bli av med det. I stället är inhängning med 1“ hönsnät, chicken wire, en bättre ide och man kan även fästa det på marken, de tycker inte om att gå på det! I krukor kan man fästa hönsnätet på toppen efter man har planterat lökar. Ekorrarna tycker heller inte om kompost/mulch, så lägg lager runt plantorna. Tydligen tycker de heller inte om mint. Det finns ”repellants ” att köpa med urin som ekorrarna inte tycker om doften av. Se bara till att det inte är cayennepeppar eller annat starkt i. 


Orchideer kom vi överens om vill ha ljust, men inte direkt sol ljus. Norrfönster fungerar för mina. Vattna ca en gång i veckan, de gillar inte för mycket vatten. Det finns speciell orchide gödning och även finns speciell orchide jord. Plantera om när de vuxit till sig.

Tomater hann vi också prata om. Sassa berättade att hon nu provar att odla tomater i krukor eftersom hon haft problem med något skadedjur som åt rötterna på dem i rabatten. Jag gav rådet att dra ner på vattnet när tomaterna börjar att mogna, de mognar fortare och blir också sötare då. Men det gäller tydligen INTE när man odlar i kruka. Rotsystemet är inte tillräckligt djupt i kruka ,så de torkar ut.

Vi delade med oss av olika källor där man kan hitta information om hur och vad att odla. Jag är en Master Gardener, vilket är ett 18 veckors program genom University of California Extension. Man lär sig allt om trädgårdsskötsel, hur man ska plantera, skadedjur, bevattning, trädgårdsdesign och mycket, mycket mer. I gengäld för all kunskap arbetar man voluntärt i sin kommun med att sprida sin kunskap till allmänheten genom olika projekt, skolträdgårdar, och allmänna planteringar. Man kan också voluntärt hålla föredrag om t.ex compost. Det finns Master Gardener program I alla California Counties. Marin County har sin avdelning, de har sin egen web site med fantastisk information för allmänheten om nästan allt angående vad som kan finnas in din trädgård. De uppmanar också till att använda naturliga bekämpningsmedel, eller odla på ett sätt som undviker skadedjur och oönskad växtlighet. Googla ditt county, t.ex. Contra Costa Master Gardeners, och så kan ni lära er om hur man odlar i ert speciella county och klimat.

En annan källa för trädgårdsinformation (och inspiration) i the Bay Area är Golden Gate Gardening av Pam Pierce. Det är en komplett året runt guide om grönsaksodling i Bay Area och Californiakusten. Den är superutförlig, om man aldrig har odlat kan man lära sig allt från boken! Alla micro-klimat är angivna, och vad och när det passar att odla olika grödor. Boken finns på de flesta biblioteken (om man kan låna dessa dagar?).

Lycka till med odlandets!

Text & Bild: Anki Gelb

71 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page