top of page

Hur är det att leva utan en skräpkorg?


Det går inte att blunda för miljöproblemen idag. Här i Kalifornien ser vi redan konsekvenserna av klimatförändringarna med ett varmare och torrare klimat. Alla vet vi att vi borde leva mer miljövänligt, men ofta är det svårt att gå från tanke till handling. Några som däremot verkligen har tagit steget är Fredrika Syrén och hennes ”Zero Waste Family”. De bor i en villaförort i San Diego och är genom sin 40 kvadratmeter stora trädgård i princip självförsörjande på frukt och grönsaker.



SWEA San Francisco anordnade ett inspirerade webbinarium med Fredrika om hur hon tillsammans med sin man James och deras tre barn har ändrat sina vanor till att bli mer hållbara samtidigt som de får mer tid över till varandra. Hela familjen är involverad i deras nya minimalistiska livsstil. Enligt Fredrika blir barnen förvånade över att andra hem har en skräpkorg – det finns nämligen inte hemma hos familjen Syrén. De har i stort sett inga sopor alls. Allt de tar in i hemmet återanvänds, återvinns eller komposteras.

Fredrikas miljöintresse tog fart 2006 när hon blev mamma och insåg att hon måste hjälpa till att lämna över en så bra miljö som möjligt till sina barn. Hon beskriver att det tog tid att få med sig sin man James på resan, han var länge en motståndare till hennes lösningar. James tog till exempel sina kläder till kemtvätten när Fredrika började tvätta med så kallade tvättnötter. Men sedan ungefär fem år tillbaka lever hela familjen enligt zero waste och James har blivit familjens kompostexpert. Genom att lägga mindre tid och tankeverksamhet på konsumtion lever de idag ett mindre komplicerat liv. Dessutom sparar de över $18,000 varje år.


Zero waste är en rörelse som har vuxit de senaste åren. Det går ut på att minska sitt avfall och öka andelen som återvinns – men långsiktigt är målet att även minska behovet av återvinning. Man brukar prata om de fem R:en:


· Refuse (vägra)

· Reduce (minska)

· Reuse (återanvänd)

· Rot (kompostera)

· Recycle (återvinn).


Den första punkten, refuse, är den viktigaste av alla. Vi måste säga nej till saker som leder till onödiga avfall. Några av familjens nya vanor för att minska sina sopor är att de undviker att handla på nätet, de köper mycket i lösvikt och alla i familjen har alltid med sig egna bestick och sugrör för att slippa använda engångsprodukter.



Fredrika tycker att plast är världens sämsta uppfinning miljömässigt eftersom den har en negativ inverkan på miljön vid produktion (utsläpp), användning (nedskräpning och kemikalier) och att den är svår att återvinna (endast 6% av all plast i USA återvinns!). Även om familjen undviker plast är det i princip omöjligt att slippa den helt, den finns överallt. Och nu i pandemitider har plasten och engångsprodukter ökat igen i och med högre hygienkrav och förbud att använda egna flergångsalternativ.


Det dök upp många bra tips för att minska sitt avfall och sin konsumtion under webbinariet, till exempel:

· Innan du köper något nytt, fundera över om du kan låna, hyra eller köpa second hand istället.

· Använd en vattenflaska i glas eller metall istället för engångsflaskor.

· Lär dig hur man lagar och reparerar olika saker, du kan hitta många bra instruktioner på hur man lagar saker på Youtube.

· Företaget TerraCycle har en tjänst där de tar om hand om saker som är bortom räddning och svåra att återvinna (till exempel trasiga leksaker eller skor).

· Minska matsvinnet genom att planerna måltiderna och använd upp det du redan har. Till exempel kan du anordna en restdag i veckan.


Just matsvinn är en av de värsta miljöbovarna. I USA slängs 50% av allt mat som producerats! Matrester kan inte heller brytas ner när de hamnar i soppåsar. Istället ligger det på soptippar och bildar metangas, vilket är en av växthusgaserna. Därför är kompostering ett enkelt och effektivt sätt att bli mer miljövänlig.

Fredrikas bästa tips till dig som vill komma igång med zero waste är att börja med små steg och att vara snäll mot dig själv. Du kommer aldrig att sluta lära dig. Det ger också större effekt att många tar små steg än att några enstaka tar stora steg. När vi ändrar vårt beteende inspirerar vi andra. Och ju fler som hänger på, desto större krav ställs på företagen och politikerna att ställa om.



För att inspirera andra har Fredrika gett ut boken “Zero Waste For Families” och nyligen premiärvisades dokumentärfilmen “Zero Time To Waste” där familjen medverkar på San Diego Internationals Film Festival. Den 12 november går det att se dokumentären på zerotimetowaste.com.


Följ Fredrikas och familjens resa mot mindre avfall: zerowastefamily.com youtube.com/zerowastefamily instagram.com/zero.waste.family

Text: Pernilla Jansdotter

Bild: Pernilla Jansdotter & Fredrika Syrén

104 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page